2007-08-20

"ОПОЗИЦИЯТА" - ОБРАЗ И ТВОРЕНИЕ НА БСП


Пре­диз­бор­но об­ръ­ще­ние

Пре­диз­бор­но об­ръ­ще­ние, про­че­те­но

от Ян­ко Ян­ков по Бъл­гар­с­ка­та те­ле­ви­зия

на 11 ок­том­в­ри 1991 г. от 21 ч. и 15 мин.

Пуб­ли­ку­ва­но във в-к „Ли­бе­ра­лен кон­г­рес“

бр. 13 /21-­28.10.1991 г.

До­бър ве­чер, скъ­пи съ­на­род­ни­ци!

Об­ръ­щам се към всич­ки чле­но­ве и сим­па­ти­зан­ти на Пар­тия Ли­бе­ра­лен Кон­г­рес, об­ръ­щам се и към всич­ки бъл­гар­с­ки граж­да­ни, ко­и­то все още не са ре­ши­ли за ко­го да гла­су­ват и да­ли въ­о­б­ще да гла­су­ват. Бих же­лал да ме чу­ят и ми­ли­о­ни­те на­ши съ­на­род­ни­ци в чуж­би­на, ко­и­то Ве­ли­ко­то На­род­но съб­ра­ние ли­ши от твър­де мно­го ос­нов­ни чо­веш­ки пра­ва, сред ко­и­то и пра­во­то им да гла­су­ват в пред­с­то­я­щи­те из­бо­ри.

От ос­но­ва­ва­не­то си до днес Пар­тия Ли­бе­ра­лен Кон­г­рес е би­ла то­тал­но дис­к­ри­ми­ни­ра­на. Ние сме един­с­т­ве­на­та пар­ла­мен­тар­на пар­тия, ко­я­то се по­ме­ща­ва вър­ху 20 квад­рат­ни мет­ра площ на бул. „Княз Дон­ду­ков“ № 39 и ко­я­то не е по­лу­чи­ла ни­то ед­на сто­тин­ка от дър­жав­ния бю­джет за про­веж­да­не на пре­диз­бор­на кам­па­ния, до­ка­то БСП и вся­ка от пар­ти­и­те и ко­а­ли­ци­и­те на фал­ши­ва­та пар­ла­мен­тар­на опо­зи­ция по­лу­чи­ха по над че­ти­ри ми­ли­о­на ле­ва. На­ред с всич­ко ос­та­на­ло БСП и ней­на­та фал­ши­ва пар­ла­мен­тар­на опо­зи­ция бя­ха на­пъл­но еди­но­душ­ни, ко­га­то тряб­ва­ше да из­ко­ват за­ко­на за из­бо­ри­те та­ка, че да не се на­ру­ши по­ли­ти­чес­ка­та струк­ту­ра от­п­ре­ди ед­на го­ди­на. И ед­ни­те, и дру­ги­те имат на­ме­ре­ни­е­то да за­па­зят по­ли­ти­чес­ко­то съ­от­но­ше­ние та­ко­ва, как­во­то го виж­дате – със съ­дейс­т­ви­е­то на псев­до­опо­зи­ция ко­му­нис­ти­те да се мас­ки­рат ка­то со­ци­а­лис­ти и со­ци­а­л­де­мок­ра­ти и да тран­с­фор­ми­рат по­ли­ти­чес­ка­та си власт в ико­но­мическа.

Оне­зи от вас, ко­и­то гле­да­ха те­ле­ви­зи­он­ни­те де­ба­ти на 8 ок­том­в­ри, мо­же би обър­на­ха вни­ма­ние на фак­та, че ни­то един не се от­зо­ва на ис­ка­не­то на Пар­тия Ли­бе­ра­лен Кон­г­рес за приз­на­ва­не­то на БСП за юри­ди­чес­ки не­съ­щес­т­ву­ва­ща ор­га­ни­за­ция от ма­фи­о­т­с­ки тип. При­чи­на­та е без­к­рай­но прос­та – пар­ла­мен­тар­на­та опо­зи­ция е ог­ле­да­лен об­раз и тво­ре­ние на БСП, не­раз­дел­на част от пла­на „Клин“ и мо­же да съ­щес­т­ву­ва са­мо до­ка­то съ­щес­т­ву­ва са­ма­та БСП. Имен­но за­то­ва та­зи псев­до­о­по­зи­ция не е за­и­н­те­ре­со­ва­на от пре­мах­ва­не­то на БСП от по­ли­ти­чес­ка­та сце­на, имен­но за­то­ва тя ра­зиг­ра­ва цир­ка с на­пад­ки­те, ис­ко­ве­те за бло­ки­ра­не на смеш­но мал­ки смет­ки и пре­тен­ции към от­дел­ни сгра­ди и иму­щес­т­ва. Пар­тия Ли­бе­ра­лен Кон­г­рес ни­ко­га не си е слу­жи­ла с по­доб­ни ими­та­ции на бор­ба с чер­ве­на­та за­ра­за, а ви­на­ги е пред­ла­га­ла и се­га пред­ла­га ико­но­ми­чес­ка и юри­ди­чес­ка стра­те­гия за дейс­т­ви­тел­но­то от­с­т­ра­ня­ва­не на БСП вед­нъж за­ви­на­ги от по­ли­ти­чес­ка­та сце­на.

Пар­тия Ли­бе­ра­лен Кон­г­рес ви при­зо­ва­ва, скъ­пи съ­на­род­ни­ци, пре­ди да гла­су­ва­те, да си да­де­те от­го­вор на след­ни­те въп­ро­си:

*** Ре­гис­т­ри­ра­на­та ед­ва на 10 ап­рил 1990 г. БКП и са­мо 10 се­кун­ди след то­ва пре­и­ме­ну­ва­на в БСП би­ла ли е 42 го­ди­ни (от 1948 до 1990 г.) не­ре­гис­т­ри­ра­на ма­фи­о­т­с­ка ор­га­ни­за­ция?

*** Не е ли съ­що та­ка ма­фи­о­т­с­ка БСП ка­то ор­га­ни­за­ция, нас­ле­ди­ла член­с­ка­та ма­са и иму­щес­т­во­то на ма­фи­я­та БКП?

*** Кол­ко и кои от най-из­вес­т­ни­те ли­де­ри на опо­зи­ци­я­та са би­ли ак­тив­ни чле­но­ве на ма­фи­о­т­с­ка­та ор­га­ни­за­ция, ко­я­то ви е уп­рав­лявала?

*** Кол­ко са ми­нис­т­ри­те на опо­зи­ци­я­та в пра­ви­тел­с­т­во­то на со­ци­а­лис­ти­те и въз­мож­но ли е да си опо­зи­ция и ед­нов­ре­мен­но да имаш ми­нис­т­ри в со­ци­ал-ко­му­нис­ти­чес­ко пра­ви­тел­с­т­во?

След ка­то си от­го­во­ри­те на те­зи въп­ро­си, скъ­пи съ­на­род­ни­ци, спом­не­те си шан­са, кой­то ви пред­ла­га Пар­тия Ли­бе­ра­лен Кон­г­рес, а имен­но:

*** да жи­ве­е­те, и то вед­на­га след из­бо­ри­те, в ли­бе­рал­на дър­жа­ва без ко­му­нис­ти­чес­ка пар­тия, мас­ки­ра­на ка­то со­ци­а­лис­ти­чес­ка;

*** да на­у­чи­те ця­ла­та ис­ти­на за те­зи ве­че 47 го­ди­ни ко­му­нис­ти­чес­ки то­та­ли­та­ри­зъм;

*** да по­лу­чи­те не­за­бав­но всич­ко, ко­е­то ог­ра­би­ха от вас през тия 47 го­ди­ни;

*** да ста­не­те ре­а­л­ни соб­с­т­ве­ни­ци на оно­ва, ко­е­то ви­на­ги е би­ло ва­ше, т.е. да се пре­вър­не­те в сво­бод­ни и гор­ди чо­веш­ки лич­нос­ти – шанс, кой­то ви пре­дос­та­вят прог­ра­ма­та на Пар­тия Ли­бе­ра­лен Кон­г­рес, прог­ра­ма­та „Ран–Ът“ и прог­ра­ма­та „Ли­бе­рал­на ико­но­ми­ка“ на Бъл­гар­с­ка­та асо­ци­а­ция за ста­бил­на ико­но­ми­ка;

*** да има­те щас­ти­е­то да сте ува­жа­ва­ни граж­да­ни на но­ва­та не­у­т­рал­на дър­жа­ва в Ев­ро­па – Бъл­га­рия, – ко­я­то с об­щи уси­лия ще пре­вър­нем в Швей­ца­рия на Бал­ка­ни­те!

Не се ко­ле­бай­те, скъ­пи съ­на­род­ни­ци! Гла­су­вай­те за ре­а­л­но­то, за­кон­но и не­за­бав­но от­с­т­ра­ня­ва­не на не­за­кон­на­та БСП! Гла­су­вай­те с бя­ла­та бю­ле­ти­на с три зе­ле­ни иви­ци – бю­ле­ти­на­та на Пар­тия Ли­бе­ра­лен Кон­г­рес!

[Публикувано на стр.376-378 от книгата на проф. Янко Янков ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ. Политическа документалистика. - С., "Янус", 1994. - 640 с.].


Няма коментари:

Публикуване на коментар