2007-08-23

ДОСИЕТАТА НА ДС (12)

ГЕОРГИ ПЕТКАНОВ Е ДОНАСЯЛ ЗА ПРОФ. ЯНКО ЯНКОВ ПО ДЕЛОТО ЗА ОПЕРАТИВНА РАЗРАБОТКА "СМЕШНИК":

" ...Но да ви кажа за Петканов, това което е написано в делото за оперативна разработка "Смешник". То е дело за разработка на най-добрия приятел или колега на Петканов - проф. Янко Янков. В същото дело водещият офицер е описал негови колеги, които потенциално могат да бъдат източник на информация за Янко Янков, разработван за противодържавни прояви.

Смешното в делото "Смешник" е, че там има едно име - Георги Петранов.

-Питал съм Янко Янков и той ми каза, че никога през живота си не е имал колега Георги Петранов, а единствено Георги Петканов. Като се знае колко образовани са били тези, които са писали на пишещата машина, не е трудно да се досети човек за какво става въпрос. Нещата са ясни. Освен това Янко Янков ми каза, че този Петканов е бил много благодатен източник на информация, защото винаги беше близо до мен. Пък и навремето Валерия Велева написа за него, че е бил стипендиант на ДС, той разговаря с нея, че такова нещо не е намерено в архивите, но ако е така, защо не последва съдебно дело?"

[Откъс от интервю на Методи Андреев (председател на Комисията за разсекретяване на досиетата) във в-к "ШОУ" бр.34 (412)/22-28.8.2007 г., с.49].

Няма коментари:

Публикуване на коментар