2007-08-23

ТИПОЛОГИЯ НА СЪВРЕМЕННИЯ ТЕРОРИСТ


Типологически портрет на съвременния терорист

Съществуват различни типологични критерии, но най-често споменавани са 5 типологични портрети:

Д. а). Самотният стрелец (бомбаджия) е нетипичен терорист, доближаващ се повече до серийните убийци. Той не е мотивиран от идеи, а от чувство за алиенация, и стремежът му е да обърне вниманието на обществото към себе си, към свойте чувства, както и да накаже обществото за вината му пред него. Психолозите наричат състоянието на самотния стрелец “нарцистична ярост” и признават, че това е една изключително опростена, но в повечето случаи изумително точна и вярна формула. Такъв е например американският терорист Юнабомбър, който протестираше против използуването на науката за военни цели и оставаше неуловим в продължение на 18 години.

Д. б). Месианистичният терорист е не по-малко объркан психически и се характеризира с потаен и изолиран начин на живот с езотерична окраска. Такава е например религиозната японска секта “Върховна истина на Аум” на Шоко Асахара, която през 1995 г. пусна в японското метро отровен газ.

Д. в). Саботажният терорист се характеризира с ясно очертани граници преди всичко в сферата на психологическия терор и търсенето на политически преговори и споразумения. Такива са акциите на Африканския национален конгрес на Нелсън Мандела и тези на ИРА и ЕТА.

Д. г). Войнствуващият терорист счита терора за форма на “тоталната война”, на воденето на война с всички възможни средства и без абсолютно никакви преговори. Такива са организациите на тамилските сепаратисти (т. нар. “Тамилски тигри”), воюващи срещу правителството на Шри Ланка, и ислямските фундаменталистични организации.

Д. д). Опортюнистичният терорист се характеризира с липса на самостоятелна икономическа база и обществена подкрепа и готовност за изпълнение на поръчки на престъпни организации или правителства.Типични представители на този тип тероризъм бяха германската фракция “Червена армия” и организацията на Карлос Чакала.



[Публикувано на стр.459-460 от книгата на проф. Янко Янков КУТИЯТА НА ПАНДОРА (Една калейдоскопична визия върху тероризма. - С., "Янус", 2007. - 630 с.].

Няма коментари:

Публикуване на коментар