2007-08-21

ПЛК Е В ЦЕНТЪРА НА БОРБАТА


В-к "Експрес" бр. 179/22.11.1993 г.
Пламен Анакиев

Ник Бо­нев: Бъл­га­рия още дъл­го ще стра­да от ще­ти­те,
на­не­се­ни й от ко­му­низ­ма

Ник Бо­нев, 49-го­ди­шен, е ро­ден в Со­фия. Пре­ди 25 го­ди­ни емиг­ри­ра в САЩ. За­вър­ш­ва стро­и­тел­но ин­же­нер­с­т­во. Ра­бо­тил е в за­во­ди­те „Дже­не­рал мо­търс“. По­нас­то­я­щем е соб­с­т­ве­ник на бро­кер­с­ка къ­ща. Член е на цен­т­рал­но­то ръ­ко­вод­с­т­во на Ре­пуб­ли­кан­с­ка­та пар­тия на САЩ в об­ласт­та Ориндж Ка­ун­ти и е един от при­я­те­ли­те на Ро­налд Рей­гън и Фи­лип Ди­мит­ров. С вни­ма­ние сле­ди раз­ви­ти­е­то на де­мок­ра­тич­ни­те про­це­си у нас. По­ма­га за ут­вър­ж­да­ва­не­то на но­вия об­раз на Бъл­га­рия в САЩ и в ня­кои от най-нап­ред­на­ли­те дър­жа­ви в Да­леч­ния Из­ток.

– Г-н Бонев, един мастит български седмичник наскоро ви спомена като американски дипломат, пристигнал за пореден път в България, за да се срещне с лидери от СДС и като че да подготви сключването на сделки в сферата на оръжейния бизнес. Как бихте коментирали тази публикация?

– Преди всичко искам да заявя, че вестникът, на който се по­зо­ва­ва­те, е издание на комунистическите сили, опитващи се по-пер­фид­но да манипулират общественото мнение и с по-дясна фразеология да за­щитават болшевишките икономически интереси. Така наричащата се Пресгрупа нека сама да намери отговора на собствените си спекулации. А относно „интереса“ ми към оръжейния бизнес, това са инсинуации, но аз нищо лошо не виждам някой да се занимава със западащата оръжейна индустрия в България. До този момент не съм имал отношение към въпроса, но под­хвърленото твърдение може би е добра идея за активност...

...

– Г-н Бо­нев, го­во­ри­те за ста­ри при­я­те­ли. На ко­го бях­те на гос­ти, ко­го же­ла­ех­те да ви­ди­те?

– Лич­но аз не при­над­ле­жа към ни­то ед­на пар­тия в Бъл­га­рия, но мо­и­те при­я­те­ли се иден­ти­фи­ци­рат с го­ля­ма част от де­мок­ра­тич­ни­те си­ли вът­ре и из­вън СДС.

– Ед­на, по мое мне­ние, ан­ти­ко­му­нис­ти­чес­ка фор­ма­ция, как­ва­то е Пар­тия Ли­бе­ра­лен Кон­г­рес, бе из­ва­де­на от със­та­ва на СДС. Смя­та­те ли, че тя тряб­ва да бъ­де под­к­ре­пя­на?

– Мно­го се рад­вам, че ми за­да­ва­те то­зи въп­рос. Пре­ди мо­е­то ид­ва­не в Бъл­га­рия раз­б­рах, че ПЛК е от­лъ­че­на от СДС. Счи­там, че то­ва е аб­со­лют­на греш­ка. Ян­ко Ян­ков е мой при­я­тел, при­я­тел на бъл­гар­с­ка­та де­мок­ра­ция и твърд ан­ти­ко­му­нист. Ви­на­ги ще под­к­ре­пям не­го­ви­те уси­лия и не­го­ва­та лич­ност. Г-н Ян­ков бе­ше мо­же би един­с­т­ве­ни­ят ли­дер от всич­ки пар­тии, кой­то нап­ра­ви уси­лия за да­ва­не­то под съд в Ре­пуб­ли­ка Бъл­га­рия и заб­ра­на­та на ед­на те­ро­рис­тич­на ор­га­ни­за­ция, как­ва­то е БКП.

– Пре­ди от­с­т­ра­ня­ва­не­то на г-н Ян­ко Ян­ков и Пар­тия Ли­бе­ра­лен Кон­г­рес от СДС ек­с­вън­ш­ни­ят ми­нис­тър Сто­ян Га­нев съ­що бе от­с­т­ра­нен. Чрез те­зи, по­пу­ляр­ни в Бъл­га­рия с по­ня­ти­е­то „от­люс­п­ва­ния“ в кой слу­чай се по­ма­га на де­мок­ра­ци­я­та?

– Стру­ва ми се, че по­на­ча­ло зву­чи мно­го ло­шо и не е гра­див­но да се „от­люс­п­ват“ от­дел­ни пар­тии или гру­пи­ров­ки от СДС. Ко­а­ли­ци­я­та са­ма по се­бе си е ком­п­ро­мис меж­ду раз­лич­ни мне­ния, по­ли­ти­чес­ки и дру­ги въз­г­ле­ди в име­то на ед­на об­ща цел, как­ва­то е от­с­т­ра­ня­ва­не­то на ко­му­нис­ти­те от власт­та. От дру­га стра­на, не виж­дам ни­що ло­шо, ако ня­кой, сът­руд­ни­чещ на „бив­ша­та“ Дър­жав­на си­гур­ност или имащ по­доб­ни изя­ви, да бъ­де от­с­т­ра­нен. Спе­ци­ал­но към Сто­ян Га­нев ня­мам ни­как­ви топ­ли чув­с­т­ва, след ка­то той ата­ку­ва по един не­поч­тен на­чин ли­де­ра на мно­зин­с­т­во­то от по­ли­ти­чес­кия елек­то­рат в Бъл­га­рия с цел да се сва­ли пра­ви­тел­с­т­во­то, из­б­ра­но от бъл­гар­с­кия на­род. Сто­ян Га­нев тряб­ва­ше и бе­ше от­с­т­ра­нен по съ­от­вет­ния ред от СДС. От­нос­но Ян­ко Ян­ков оба­че мно­го съ­жа­ля­вам. То­ва е греш­ка, ко­я­то тряб­ва да се поп­ра­ви.

– Да, но та­зи греш­ка бе­ше нап­ра­ве­на в мо­мент, ко­га­то ко­а­ли­ци­я­та е ръ­ко­во­де­на от г-н Фи­лип Ди­мит­ров, по­ли­ти­чес­ки ли­дер, ко­го­то мис­ля, че всич­ки ува­жа­ва­ме най-ве­че за­ра­ди уме­ни­е­то му да па­зи един­с­т­во­то на СДС. Ос­вен то­ва г-н Ян­ко Ян­ков бе­ше от­с­т­ра­нен от СДС за­ед­но със сво­я­та пар­тия, до­ка­то Сто­ян Га­нев бе ели­ми­ни­ран де юре пър­во от пар­ти­я­та си, а след то­ва от СДС.

– За мен Сто­ян Га­нев бе от­с­т­ра­нен ефек­тив­но още на пе­та­та на­ци­о­нал­на кон­фе­рен­ция на СДС, ко­га­то той бе­ше осем ми­ну­ти ос­виркван от де­ле­га­ти­те при рег­ла­мент за из­каз­ва­не от пет ми­ну­ти. То­га­ва той бе за­ви­на­ги от­х­вър­лен от ан­ти­ко­му­нис­ти­чес­ки­те си­ли. Що се от­на­ся до Фи­лип Ди­мит­ров, ко­го­то без­к­рай­но ува­жа­вам ка­то бри­лян­тен по­ли­тик и дип­ло­мат, мо­га с убе­де­ност да за­я­вя, че той ка­то ли­дер на СДС ня­ма глас в На­ци­о­нал­ния ко­ор­ди­на­ци­о­нен съ­вет, той прос­то е ко­ор­ди­на­тор и пред­се­да­тел на ко­а­ли­ци­я­та. Г-н Фи­лип Ди­мит­ров, по си­ла­та имен­но на те­зи об­с­то­я­тел­с­т­ва, не учас­т­ва в гла­су­ва­ни­я­та за зам­ра­зя­ва­не или от­с­т­ра­ня­ва­не на от­дел­ни ли­де­ри или пар­тии. За­що и как, под чий на­тиск г-н Ян­ко Ян­ков бе от­с­т­ра­нен от СДС – имам ня­как­ва пред­с­та­ва, но не е моя ра­бо­та да ко­мен­ти­рам те­зи съ­би­тия...

– В мо­мен­та все по­ве­че се го­во­ри за хи­пе­ри­ко­но­ми­чес­ка ин­ф­ла­ция в Бъл­га­рия, тя се и усе­ща, но мо­же би пър­во в мо­рал­ни­те от­но­ше­ния, в по­ли­ти­чес­кия жи­вот? Как­ви са пос­лед­ни­те ви впе­чат­ле­ния за жи­во­та у нас?

– Свръ­хин­ф­ла­ци­я­та е ре­зул­тат не до­ри на се­гаш­но­то пра­ви­тел­с­т­во, а на по­ли­ти­ката, во­де­на в про­дъл­же­ние на 45 го­ди­ни от ед­на пар­тия, ко­я­то ня­ма ни­как­ва ком­пе­тен­т­ност и про­фе­си­о­на­ли­зъм за биз­нес. Бъл­гар­с­ки­ят на­род стра­да от ефек­та на уп­рав­ле­ни­е­то на БКП/БСП и не­за­ви­си­мо коя пар­тия или пра­ви­тел­с­т­во е на власт, Бъл­га­рия ще стра­да още дъл­го вре­ме от ще­ти­те, на­не­се­ни є от не­ка­дър­на­та по­ли­ти­ка на ко­му­нис­ти­те.

– Мал­ко пре­ди то­зи раз­го­вор вие ка­зах­те, че на­пус­ка­те Бъл­га­рия от­ча­ян, ус­ло­ви­я­та, в ко­и­то жи­ве­ем, на­ис­ти­на ли ви вну­ша­ват та­ко­ва чув­с­т­во?

– По-ско­ро съм обез­сър­чен, ре­зер­ви­ран, имай­ки пред­вид уси­ли­я­та, ко­и­то по­ла­га БКП/БСП и са­те­ли­ти­те є да вър­нат стра­на­та в из­ход­на­та є точ­ка по пъ­тя на де­мок­ра­ци­я­та. От чо­век ка­то мен то­ва най-от­чет­ли­во се усе­ща в сфе­ра­та на де­ло­ви­те ико­но­ми­чес­ки от­­но­ше­ния. Все още не съ­щес­т­ву­ват ефек­тив­ни за­ко­ни, ко­и­то да сти­му­ли­рат ин­те­ре­са на чуж­дес­т­ран­ни пар­т­ньо­ри и же­ла­ни­е­то за ин­вес­ти­ра­не в бъл­гар­с­ко­то сто­пан­с­т­во. Все­ки се­ри­о­зен биз­нес­мен очак­ва съ­щес­т­ве­ни про­ме­ни в за­ко­но­да­тел­на­та ба­за, но е не­въз­мож­но те да ста­нат при до­ми­ни­ра­що вли­я­ние на ко­му­нис­ти­чес­ка­та пар­тия, ко­я­то дви­жи дър­жав­но­то кор­ми­ло към пъ­лен крах.

– То­ест, за по­ре­ден път въз­ник­ва въп­ро­сът за пред­с­роч­ни пар­ла­мен­тар­ни из­бо­ри?...

– Па­ра­докс в се­гаш­ния бъл­гар­с­ки пар­ла­мент е, че там при­със­т­ват не­мал­ко ли­ца, ко­и­то не са пред­с­та­ви­тел­ни за своя елек­то­рат. Ти­пи­чен при­мер е част от пар­ла­мен­тар­на­та гру­па на СДС. Ня­кой бе­ше ка­зал „Гла­су­вах­ме със си­ни бю­ле­ти­ни, из­б­рах­ме чер­ве­ни де­пу­та­ти“. То­ва е аб­сурд, кой­то реф­лек­ти­ра вър­ху при­е­ма­ни­те за­ко­ни. Те са ре­зул­тат от аген­тур­ни­те уси­лия на ко­му­нис­ти­чес­ка­та пар­тия, къ­де­то и ДПС е ед­на ма­ри­о­нет­ка на те­зи ин­те­ре­си. Убе­ден съм, че не­го­ви­те ли­де­ри са вре­мен­но яв­ле­ние, ко­е­то след но­ви­те из­бо­ри ще бъ­де из­вън по­ли­ти­чес­ка­та сце­на. Но из­би­ра­тел­на­та сис­те­ма би тряб­ва­ло да е ма­жо­ри­тар­на, за да мо­же по-сет­не де­пу­та­ти­те да но­сят пря­ка от­го­вор­ност пред своя елек­то­рат.

– Ако ут­ре в Бъл­га­рия се про­ве­дат из­бо­ри, ще гла­су­ва­те ли?

– Бих се въз­дър­жал. Не виж­дам ме­ха­низ­ми­те, ни­то по­ли­ти­чес­ка­та фор­ма­ция, ко­я­то ефек­тив­но мо­же да из­ра­зи во­ля­та ми на гла­со­по­да­ва­тел. Ще се рад­вам оба­че, ако СДС съ­у­мее да при­об­щи в из­бо­ри­те за след­ва­щия пар­ла­мент мо­нар­хи­чес­ки­те си­ли, БЗНС, БББ на Жорж Ган­чев, пар­ти­я­та на Пе­тър Бо­я­джи­ев, към ко­я­то имам осо­бе­ни сим­па­тии ка­то към бив­ши емиг­ран­ти, и, раз­би­ра се, Пар­ти­я­ Ли­бе­ра­лен Кон­г­рес, ко­я­то тряб­ва да бъ­де в цен­тъ­ра на бор­ба­та сре­щу ко­му­низ­ма.

[Публикувано и на стр.632-635 от книгата на проф. Янко Янков ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ. Политическа документалистика. - С., "Янус", 1994. - 640 с.].

Няма коментари:

Публикуване на коментар