2024-02-16

In Memoriam проф. Янко Янков

 

.

.

На 4 юни 2023 г., от този свят си е отишъл видният български юрист, правозащитник и дисидент проф. Янко Янков-Вельовски. Един неординарен човек, политически затворник от времето на комунизма, автор на множество изследвания, трудове и книги, непримирим към двуличието на различни властници и служби, верен на ценностите и каузите, които е защитавал цял живот. Човек със силен и неспокоен дух, който не капитализира по никакъв начин репресиите, преживени по времето на комунизма, а продължи да се бори с несправедливостите и да подкрепя важни обществени каузи и в десетилетията, последвали смяната на политическия режим в България.  Ето какво е написал за него на стената си във Фейсбук един друг известен правозащитник, Вихрен Михайлов, след като е узнал тъжната новина: "Стих в памет на моя приятел, правозащитник, рицар - Янко Янков, който скочи от шестия етаж тази сутрин, след извечната битка за Справедливост! Той системно публикуваше истини - парчета от своя злощастен живот, с вечното мото: "Свят изтъкан от несправедливост, няма място за съществуване!" Бъди Благословен, поне отвъд, приятелю! В борбата с нечестивостта изстина твоята душа. Духът ти бе Голям и Яснолик, остана си непридружен - отчаян вик. Остана да ечи отвъд, отвътре да дълбае нашта гръд. Едва ли ще простиш, че Доблестта остана да отеква сам-сама."

.

[caption id="attachment_241839" align="aligncenter" width="580"] Проф. Янко Янков-Вельовски и Николай Колев - Босия по време на последната безсрочната гладна стачка на Босия. Източник: ФБ профил на Вихрен Михайлов[/caption] А днес, след като не е видял никъде, в никоя медия в България, да се съобщава за кончината на проф. Янко Янков-Вельовски, огорчен от това, Вихрен е написал следното: "Дълбоко покварените продажници от БНР и БНТ тиражират и анализират - увековечават два дни смътта на една престъпна фигура - единия от "възрожденските" братя Галеви, а за вчерашната трагична кончина на Човека, правозащитника, дисидента, мъченика на българските политически превъплъщения и депутат от 7-то Велико народно събрание - проф. Янко Николов Янков-Вельовски - НИТО ЗВУК!!! Дълбоко и безвъзвратно съм отвратен от ВСИЧКИ, които с "безобидното" си живуркане във всички органи на Системата и нейният промрънкващ електорат, легитимират израждането на един отвратителен свят, прокажен живот, който малоумно-простодушно завещават на децата си!" (Целият пост - тук.)

.

[caption id="attachment_241845" align="aligncenter" width="580"] Снимка: БЛИЦ[/caption] 
Благодарим на Вихрен Михайлов за това, че ни извести за тъжната новина. Проф. Янко Янков-Вельовски бе добре познат на редакционния ни екип. Той може би наистина бе един самотен рицар, един български "идалго", доказващ по нетърпящ възражения начин, че сред многото приспособенци, сред нас, българите, има и такива хора, които никога не прекланят глава и остават верни докрай на това, за което са се борили цял живот. Изказваме искрени съболезнования на семейството на проф. Янков...  Който вероятно е сложил край на живота си не само заради самотните битки, които водеше, но и заради това, че е бил сериозно болен от рак. Почивай в мир, Рицарю на Правдата, и дано Бог, в бекрайната си милост, ти отреди достойно място в небесните селения, въпреки че си решил сам да сложиш край на мъките. И да ти дари спокойствие и мир. Защото "Няма нищо тайно, което да не стане явно, нито пък скрито, което да не стане известно и да не излезе наяве." (Лука, 8:17-18). "Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят." (Матей, 5:6)

.