2007-07-21

СЛУЧАЯТ УВЕ БАРШЕЛ


На 11 октомври 1987 г. в женевския хотел “Бо Риваж” е намерен мъртъв 43-годишният Уве Баршел - западногермански християн-демократ и бивш премиер на германската провинция Шлезвиг-Холщайн.

В книгата си “Мосад - мръсните дела на израелската тайна служба” бившият агент на МОСАД Виктор Островски пише, че по време на военния конфликт между Ирак и Иран Техеран се нуждаел от оръжие и резервни части, доставчикът на които бил Израел, но сделката била осъществена чрез ФРГ (тъй като преките контакти били изключени поради политически съображения) през пристанището Кил - столицата на провинцията, където е управлявал Баршел. Според него тази операция се е наричала “Анибал”, а Баршел е убит от агентите на Мосад, защото е знаел твърде много и дори се бил противопоставил категорично на нея.

Според автора на книгата поради противопоставянето си на тази операция и замесването му в операция по подслушването на опозиционните социалдемократи Баршел бил принуден да подаде оставка. На 12 октомври 1987 г. Баршел е трябвало да говори пред парламентарната комисия по оръжейната афера. На 8 октомври 1987 г. той и семейството му били на почивка на Канарските острови и някой му се обадил по телефона с предложение да го снабди с документи, с които да може да защити честта си; той веднага заминал за уговорената среща в Женева. На 10 октомври 1987 г. се настанил в хотел “Бо Риваж” в стая N 317, а на другия ден трупът му бил открит във ваната.

През август 1995 г. сп.Шпигел” писа, че след дългогодишно разследване тайните служби на ФРГ стигнали до извода, че Уве Баршел е бил убит от български професионални убийци по указание на КГБ и при съдействието на ЩАЗИ. Целта на убийството е била Баршел да бъде сменен със социалдемократа Бьорн Енгхолм и с това да се постигне дестабилизиране на провинцията, като трусът да отекне в Бон.

Според окончателната медицинска експертиза Баршел първо е бил упоен, после в организма му допълнително са вкарани сънотворни вещества, след което е инсценирано самоубийство във ваната.


(Стр.125-126 от книгата на проф. Янко Янков БЪЛГАРСКИЯТ ТЕРОРИЗЪМ (Трето, преработено и допълнено издание). - С., "Огледало", 2006. - 222 с.).

Няма коментари:

Публикуване на коментар