2007-07-26

НЕ ИМ Е ЗА ПЪРВИ ПЪТ



Направен е опит за покушение срещу Янко Янков на 6 юни. Инцидентът станал в неделя след обяд в парка на ж. к. “Дианабад”, където г-н Янков се разхождал с 5-годишната си дъщеря. Там те били нападнати от две кучета, чиито стопанки не само не направили опит да ги озаптят, но дори започнали да ги насъскват. От думите на по-възрастната жена разбрах, че тя ме познава много добре и твърдо преследва желанието си жестоко да навреди на мен и на детето ми, твърди Янко Янков. Възрастната жена на няколко пъти спомена, че заради мен ще бъде избито цялото ми семейство, уточни лидерът на Партия Либерален конгрес.

В същото време г-н Янков видял двама мъже да се устремяват към мястото на инцидента и заедно с дъщеря си побягнали към блока, където живеят. Докато отварях вратата на апартамента, стъклата на външната решетъчна врата се счупиха и ясно видях мъжете да размахват два пистолета, твърди Янко Янков. В 17 часа и 45 мин. той уведомил полицията за инцидента, като помолил спешно да бъде изпратен полицейски екип, който да предотврати евентуалното въоръжено нападение. Едва към 18 часа и 30 мин., след неколкократни обаждания, полицаите пристигнали.

Двама съседи на Янко Янков потвърдили пред полицейския екип, че са видели мъжете. Единият от съседите – Иван Ценов, който е доцент в Техническия университет и един от основателите на СДС, дори е разпознал нападателите. В присъствието на двамата полицаи той заявил, че същите преди 2 г. са стреляли с пистолет в прозореца на жилището му.

Във връзка с този инцидент гражданската прокуратура е отказала да образува разследване с мотива, че това са военни лица, а военната прокуратура дори не е мотивирала отказа си да образува следствие, уточни той. Според Иван Ценов единият от нападателите днес работи като военен служител в армията, но преди това е бил в структурите на МВР като полицай за специални секретни акции и поръчения, допуска Янко Янков. Вторият свидетел - Румен Манолов, който е домоуправител на блока, също потвърдил пред полицаите, че лично е видял мъжете да разбиват желязната врата на етажа.

Според мен става въпрос за поръчково покушение, заяви категорично Янко Янков.

Лидерът на Партия Либерален Конгрес е уведомил писмено за инцидента президента Петър Стоянов, Главния прокурор Никола Филчев, вътрешния министър Богомил Бонев, председателя на ПАСЕ лорд Ръсел Джонстън и посланиците на държавите, подписали Заключителния акт на СССЕ.


[Текстът е поместен в Бюлетин на Агенция "Балкан" на 07.06.1999 г. в 17.00 ч., както и на стр.536-537 от книгата та проф. Янко Янков ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ (Политическа документалистика). Том 4. Кого защитава Западът - Човешките права или Червената мафия. - С., "Янус", 2003. - 568 с.]


Опит за покушение срещу Янко Янков,

съседи разпознават нападателите.

Военен напада с пистолет лидера на Партия Либерален Конгрес. Баби пускат озверелите си псета срещу либерала и 5-годишната му дъщеря.

Въоръжени мъже направиха опит за покушение срещу Янко Янков, лидер на Партия Либерален Конгрес, съобщи агенция “Балкан”. Инцидентът станал в неделя след обяд в парка на ж. к. “Дианабад”, където г-н Янков се разхождал с 5-годишната си дъщеря. Там те били нападнати от две кучета, чиито стопанки не само не направили опит да ги озаптят, но дори започнали да ги насъскват.

От думите на по-възрастната жена разбрах, че тя ме познава много добре и твърдо преследва желанието си жестоко да навреди на мен и на детето ми, твърди Янко Янков. Възрастната жена на няколко пъти спомена, че заради мен ще бъде избито цялото ми семейство, уточни лидерът на Партия Либерален Конгрес.

В същото време г-н Янков видял двама мъже да се устремяват към мястото на инцидента и заедно с дъщеря си побягнали към блока, където живеят. Докато отварях вратата на апартамента, стъклата на външната решетъчна врата се счупиха и ясно видях мъжете да размахват два пистолета, твърди Янко Янков. В 17 ч. и 45 мин. той уведомил полицията за инцидента, като помолил спешно да бъде изпратен полицейски екип, който да предотврати евентуално въоръжено нападение. Едва към 18 ч. и 30 мин., след неколкократни обаждания, полицаите пристигнали.

Двама съседи на Янко Янков потвърдили пред полицейския екип, че са видели мъжете. Единият от съседите – Иван Ценов, който е доцент в Техническия университет и един от основателите на СДС, дори разпознал нападателите. В присъствието на двамата полицаи той заявил, че същите хора преди две години са стреляли с пистолет в прозореца на жилището му.

Във връзка с този инцидент гражданската прокуратура е отказала да образува разследване с мотив, че това са военни лица, а Военната прокуратура дори не е мотивирала отказа си да образува следствие. Според Иван Ценов единият от нападателите днес работи като военен служител в армията, но преди това е бил в структурите на МВР като полицай за специални секретни акции и поръчения. Вторият свидетел, Румен Манолов, който е домоуправител на блока, също потвърдил пред полицаите, че лично е видял мъжете да разбиват желязната врата на етажа.

Според мен става въпрос за поръчково покушение, заяви категорично Янко Янков.

Лидерът на Партия Либерален Конгрес е уведомил президента Петър Стоянов, Главния прокурор Никола Филчев, вътрешния министър Богомил Бонев, председателя на ПАСЕ лорд Ръсел Джонстън и посланиците на държавите, подписали Заключителния акт на СССЕ.


[Публикация във в-к "Струма" бр.129 (2139)/08.06.1999 г., препечатана на стр.537-539 от книгата на проф. Янко Янков ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ (Политическа документалистика). Том 4. Кого защитава Западът - Човешките права или Червената мафия. - С., "Янус", 2003. - 568 с.].

Двама размахват пистолет срещу Янко Янков в “Дианабад”

Направен е опит за покушение срещу Янко Янков на 6 юни, съобщи лидерът на Партия Либерален Конгрес. Инцидентът станал в неделя след обяд в парка на ж. к. “Дианабад”, където Янков се разхождал с 5-годишната си дъщеря. Там те били нападнати от две кучета, чиито стопанки не само не направили опит да ги озаптят, но дори започнали да ги насъскват.От думите на по-възрастната жена разбрах, че тя ме познава много добре и твърдо преследва желанието си жестоко да навреди на мен и на детето ми, твърди Янко Янков. Възрастната жена на няколко пъти спомена, че заради мен ще бъде избито цялото ми семейство, уточни лидерът на Партия Либерален конгрес.

В същото време Янков видял двама мъже да се устремяват към мястото на инцидента и заедно с дъщеря си побягнали към блока, където живеят. Докато отварях вратата на апартамента, стъклата на външната решетъчна врата се счупиха и ясно видях мъжете да размахват два пистолета, твърди Янко Янков. В 17 ч. и 45 мин. той уведомил полицията за инцидента, като помолил спешно да бъде изпратен полицейски екип, който да предотврати евентуалното въоръжено нападение. Едва към 18 ч. и 30 мин., след неколкократни обаждания, полицаите пристигнали. Двама съседи на Янко Янков потвърдили пред полицейския екип, че са видели мъжете. Иван Ценов, който е доцент в Техническия университет и е един от основателите на СДС, дори разпознал нападателите. В присъствието на двамата полицаи той заявил, че същите хора преди 2 г. са стреляли с пистолет в прозореца на жилището му. Според Ценов единият от нападателите днес работи като военен служител в армията, но преди това е бил в структурите на МВР като полицай за специални секретни акции и поръцения.

Според мен става въпрос за поръчково покушение, заяви категорично Янко Янков.


[Публикация на в-к "Софийски новини" бр.87 (365)/09.06.1999 г., препечатана на стр.539-540 от книгата на проф. Янко Янков ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ (Политическа документалистика). Том 4. Кого защитава Западът - Човешките права или Червената мафия. - С., "Янус", 2003. - 568 с.].


Опит за покушение срещу Янко Янков

Направен е опит за покушение срещу Янко Янков миналата неделя, на 6 юни, съобщи агенция “Балкан”. Инцидентът станал в неделя след обяд в парка на ж. к. “Дианабад” в столицата, където г-н Янков се разхождал с 5-годишната си дъщеря. Там те били нападнати от две кучета, чиито стопанки не само не направили опит да ги озаптят, но дори започнали да ги насъскват. “От думите на по-възрастната жена разбрах, че тя ме познава много добре и твърдо преследва желанието си жестоко да навреди на мен и на детето ми. – твърди Янко Янков. Възрастната жена на няколко пъти спомена, че заради мен ще бъде избито цялото ми семейство”.

В същото време г-н Янков видял двама мъже да се устремяват към мястото на инцидента и заедно с дъщеря си побягнали към блока, където живеят.”Докато отварях вратата на апартамента, стъклата на външната решетъчна врата се счупиха и ясно видях мъжете да размахват два пистолета”, твърди Янко Янков. В 17 ч. и 45 мин. той уведомил полицията за инцидента, като помолил спешно да бъде изпратен полицейски екип, който да предотврати евентуалното въоръжено нападение. Едва към 18 ч. и 30 мин., след неколкократни обаждания, полицаите пристигнали.

Двама съседи потвърдили пред полицейския екип, че са видели мъжете. Единият от съседите – Иван Ценов, който е доцент в Техническия университет и е един от основателите на СДС – дори разпознал нападателите. В присъствието на двамата полицаи той заявил, че същите хора преди две години са стреляли в прозореца на жилището му. Във връзка с този инцидент гражданската прокуратура е отказала да образува разследване с мотива, че това са военни лица, а военната прокуратура дори не е мотивирала отказа си да образува следствие. Според Иван Ценов единият от нападателите днес работи като военен служител в армията, но преди това е бил в структурите на МВР като полицай за специални секретни акции и поръчения. Вторият свидетел, Румен Манолов, който е домоуправител на блока, също потвърдил пред полицаите, че лично е видял мъжете да разбиват желязната врата на етажа.

Лидерът на Партия Либерален Конгрес е уведомил писмено за инцидента президента Петър Стоянов, Главния прокурор Никола Филчев, министъра на вътрешните работи Богомил Бонев, председателя на ПАСЕ лорд Ръсел Джонстън и посланиците, подписали Заключителния акт на СССЕ.


[Публикация на в-к "Монт прес" бр.46 (672)/10-14.06.1999 г., препечатана на стр.540-541 от книгата на проф. Янко Янков ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ (Политическа документалистика). Том 4. Кого защитава Западът - Човешките права или Червената мафия. - С., "Янус", 2003. - 568 с.]


Господин Президент,

Господин Главен прокурор,

Господин Министър,

Ваши Превъзходителства,

На 06 юни т. г., само на 20-30 метра от жилището, в което живея, аз и петгодишната ми дъщеря бяхме нападнати от две очевидно стопанисвани (а не безпризорни) кучета, свободно движещи се без намордник и без връзки на шията, силно агресивни и очевидно професионално обучени да служат като оръжие за нападение.

Разбира се, че в България всеки човек има правото да бъде собственик на вещи, представляващи повишена опасност за живота и здравето на околните, включително както и на огнестрелно оръжие, така и на професионално обучени за нападение кучета. Все пак обаче българските закони изрично и недвусмислено третират и огнестрелното оръжие, и кучетата от определени породи именно като вещи, представляващи повишена опасност за живота и здравето на околните, и поради това подлежащи на специален режим на стопанисване и ползуване. Собственик, пуснал на пълна свобода (без намордник на муцуната и без връзка на шията) професионално обучени за нападение кучета, в известен смисъл прилича на собственик на огнестрелно оръжие, който го носи в непрекъсната “бойна поза”, насочено срещи всеки и готово всеки момент да гръмне срещу всеки.

Така, със самия факт на пускането на въпросните кучета на пълна свобода, техният собственик автоматично попада в ситуацията на умишлено нарушение на съответните правни норми, задължаващи го да експлоатира по безопасен за околните начин своите вещи (кучета), представляващи източник на повишена опасност. Все пак, въпреки тази изрична правна регламентация, от пръв поглед и хипотетично погледнато, нападението на кучетата върху мен и съвсем малката ми дъщеря би могло да бъде видяно и като чисто битово събитие. И аз, разбира се, не бих имал нищо против обсъждането и приемането на една такава интерпретация на събитието, разбира се, ако всичко беше спряло именно и само дотук!

Изключително силно впечатляващи са обаче абсолютно всички факти от веригата на събитието, протекло по-нататък - абсолютно всеки елемент от тази верига от факти недвусмислено представлява елемент от онова, което има и може да има само едно наименование - военна операция.

Двете жени, стоящи зад кучетата и показващи, че именно те са техните стопанки, не направиха абсолютно нищо, за да ги озаптят. Нещо повече - по-възрастната жена непрекъснато даваше на кучетата насъсквъщи ги заповеди, и в същото време непрекъснато издаваше заповеди към мен да стоя прав, да не мърдам, да си вдигна ръцете нагоре и да стоя с вдигнати ръце без да мърдам; през което време, съгласно замисъла на тази жена, естествено, петгодишната ми дъщеря трябва да бъде напълно предоставена на зъбите на кучетата.

(За аналогия заслужава да отбележа, че дори през цялото ми почти 20-годишно преследване от Държавна сигурност, през целия ми 6-годишен престой в затвора, където бях подлаган на осакатяващи побоища, абсолютно никога към мен не е била отправяна заповедта: “Горе ръцете и не мърдай!”).

От думите на същата тази жена разбрах, че тя много добре ме познава и твърдо преследва желанието си жестоко да навреди на мен и на детето ми, използувайки кучетата като оръжие. Нещо повече - тя многократно ми заявяваше, че заради мен ще бъде избито цялото ми семейство, при което изрично спомена и 16-годишната ми дъщеря. Светкавично проумях, че съм попаднал в провокативен капан, при който наглед битовата обвивка на ситуацията всъщност е само прикритие на оперативно мероприятие, представляващо търсене на удобен и приемлив повод за разправа над мен и детето ми.

Със случайно попадналото ми под ръка дърво започнах “кръгова отбрана”, качих детето на гърба си и започнах постепенно приближаване към блока, където живеем. Почти веднага констатирах, че двама високи мъже се устремяват към нас; тогава жените хванаха кучетата, двамата мъже ни подгониха, а ние с детето едвам успяхме да се качим на етажа и да влезем в апартамента си. Точно в същото време двамата мъже вече се изкачиха на етажа, но се спряха пред желязната решетъчна врата до стълбите; докато набутвах детето вътре в апартамента, те със силен трясък счупиха стъклата на вратата, насочиха два пистолета, аз отскочих навътре в апартамента и ги чувах как искаха да ме предизвикат да се появя и се заканваха, че ще избият цялото ми семейство.

Впрочем, подробностите за това вече съм описал както в “писмено обяснение” и в “протокол за разпит” в Първо районно полицейско управление на МВР, така и в специално изложение до Вас, индексирано като “PLC-91”, датирано на 06 юни 1999 г. и заведено в регистрите на Главна прокуратура и на Първо районно полицейско управление на МВР на 07 юни 1999 г.

Онова, което също така заслужава специално внимание, е че съседът от 16-ия етаж доцент Иван Ценов, широко известен като политик, политолог и дългогодишен член на висшето ръководство на управляващата днес партия СДС, изрично каза пред полицаите, че в единия от нападателите е разпознал същия онзи военен, който преди две години бе стрелял по неговия прозорец; Иван Ценов бе уточнил, че е бил писал жалба във връзка със стрелбата по прозореца му, но че гражданската прокуратура е била отказала да образува разследване, а военната прокуратура пък е отказала да информира Иван Ценов за съдбата на жалбата му.

При това, заслужава специално внимание фактът, че в прозореза на Иван Ценов бе стреляно именно в периода от време, когато Иван Ценов бе предприел една изключително силна медийна атака срещу ръководителя на СДС и Министър-председател на България Иван Костов!

Господин Президент,

Господин Главен прокурор,

Господин Министър,

Ваши Превъзходителства,

При направените от мен собствени проучвания установих, че:

1) Единият от нападателите по-рано е работел като “барета”, т. е. като военно обучено лице за специални секретни акции и поръчения в полицията или в специалните отряди на армията, а днес работи като военен служител в армията;

2) че преди две години същият, в изпълнение на специална политическа поръчка, е бил стрелял в прозореца на доц. Иван Ценов, за да му бъде направено “политическо послание” да проявява страх и респект към хората на властта и мафията, които той, както тогава, така и днес, непрекъснато критикува във всички вестници и други информационни източници;

3) че именно в обезпечение на тази политическа поръчка по онова време гражданската и военната прокуратура са отказали да образуват разследване на случая със стрелбата от същото това лице по прозореца на Иван Ценов;

4) че въпросното оперативно мероприятие е имало в известна степен предварителната обезпеченост на полицията - полицията дойде едва един час след първото ми позвъняване за помощ и едва след пет-шест мои настойчиви позвънявания. Нещо повече - когато полицаите пристигнали, се оказало, че те много добре се познават с двамата мъже, които ме нападнаха, и разменили думи, от които е било видно, че предварително имат обща представа за ситуацията; освен това още със слизането си от колата полицаинте извадили оръжието си и нахлули във входа на блока с извадени пистолети и с намерението да приложат въоръжено насилие именно към мен. На това тяхно намерение обаче им попречили съседите, които се намирали пред входа на блока - двама от полицаите веднага примирително прибрали пистолетите си, но третият бил толкова ядосан от необходимостта да си прибере оръжието, че започнал да щрака с него пред хората и така патроните му се посипали по земята и той започнал да ги събира - за това има много свидетели, които са готови да свидетелствуват.

5) че днес, на днешна дата, почти цял месец след събитието, в районната прокуратура няма абсолютно никаква следа от преписката, която бе образувана в Първо районно полицейско управление на МВР още на 06 юни 1999 г., и че това, само по себе си, е напълно красноречив факт.

Господин Президент,

Господин Главен прокурор,

Господин Министър,

Ваши Превъзходителства,

Настоявам за спешна намеса и най-строго спазване на законите.

Абсолютно категоричен съм, че събитието, станало с мен и малката ми дъщеря, не е нищо друго, освен зловеща политическа поръчка.

02 юли 1999 г. Янко Янков


[Писмото е адресирано до Президента Петър Стоянов, Главния прокурор д-р Никола Филчев, Министъра на вътрешните работи Богомил Бонев, посланиците в София на държавите, подписали Заключителния акт на Съвещанието за Сигурност и Сътрудничество в Европа, Председателя на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лорд Ръсел Джонстън, БТА и Централния държавен архив; публикувано е на стр.3-8 от книгата на проф. Янко Янков ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ (Политическа документалистика). Том 5. Кого защитава Западът - Човешките права или Червената мафия. - С., "Янус", 2003. - 546 с.].


Няма коментари:

Публикуване на коментар