2011-12-21

БЪЛГАРСКАТА ЛЕПТА ЗА ТЕРОРИЗМА. § 11. Арабаконашкият атентат


На 14 април 1925 г. в Арабаконашкия проход по пътя между Ботевград и София бил осъществен т. нар. Арабаконашки атентат срещу цар Борис ІІІ. Той бил извършен от четата на Васил Икономов и е целял пленяването на царя и превръщането му в заложник, предназначен за размяна срещу всички политически затворници. Опитът бил неуспешен. След около два месеци Васил Икономов бил убит в Балкана.
Според някои изследователи, обаче, този атентат е бил планиран от НКВД и е имал едно-единствено предназначение – да сплаши и окаже въздействие върху мисленето и поведението на царя. Според тези изследователи специалистите от НКВД много добре са знаели податливостта на цар Борис ІІІ към религиозни и мистични внушения и били планирали тънък психологически подход, с който да го мотивират към по-интензивни визити в традиционно често посещавания от монарха Рилски манастир, където той да бъде оплетен в мрежата на легендираните там като монаси двама съветски агенти - йеромонах Аверкий и Климент Рилец. Какви са били пределите или формите на това оплитане - поне засега не е възможно да бъде узнато от “редовите” изследователи на тази тема.
_________________________________
Стр.305-306 от книгата на Янко Н. Янков-Вельовски КУТИЯТА НА ПАНДОРА. Една калейдоскопична визия върху тероризма. - С., "Янус", 2007. - 630 с

Няма коментари:

Публикуване на коментар