2011-12-22

БЪЛГАРСКАТА ЛЕПТА ЗА ТЕРОРИЗМА. §22. Българският медикаментозен тероризъм. Д. Експериментите на пловдивските зъболекари


През януари 2005 г. българското списание “Зъболекарски преглед” публикува част от дисертация, в която е описано експериментално изследване на зъби на деца до тригодишна възраст, направено чрез напоена със солна киселина филтърна хартия. В тази връзка Националният консултант по детска стоматология проф. Никола Атанасов, който е и Директор на Колаборационния център за профилактика към Световната здравна организация, обвини Стоматологичния факултет на Пловдивския медицински университет в “престъпно клинично проучване”. Това “проучване”, впрочем, е било извършено от д-р Марияна Димитрова и доц. Куклева, които са се позовали на съгласието на родителите на децата, на които е било казано, че то е безвредно. Според проф. Никола Атанасов, обаче, този метод на изследване не се прилага никъде в света, и изследването несъмнено е увредило зъбите на децата.
Тъй като въпросът за експеримента бе намерил отзвук както във вестниците, така и в най-гледаните програми на няколко от централните телевизии, пловдивският окръжен прокурор Андрей Атанасов бе принуден да обяви на 23 февруари 2005 г. пред медиите, че се е “самосезирал” и е предприел т. нар. “прокурорска проверка”.
След като до края на месец май 2005 г. в медиите не се появи никакво съобщение по въпроса за резултатите от “прокурорската проверка”, на 30 май аз, пишещият тези редове, се обърнах с писмо до окръжния прокурор, с което поисках да бъда уведомен за резултатите от проверката и да ми бъде дадена възможност да се запозная с материалите. Получих изключително кратък отговор, имащ изх. № 1121 и дата 01.07.2005 г., съгласно който “възложената проверка по преписка № 112/2005 г. по описа на Окръжната прокуратура гр. Пловдив не е приключила”. (Както текста на моето писмо, така и текста на посочения “отговор” съм публикувал на с. 499-500 и с. 502 на Том 6 от моята документална книга “Документ за самоличност”, издадена през 2005 г.).
Впоследствие, в продължение на година, в медиите не се появи абсолютно нищо по въпроса за посочения “медицински експеримент” - имащ, впрочем, характера на медикаментозен тероризъм. През цялото време се обаждах по телефона точно три пъти, за да питам кога най-после ще имам възможност да се запозная с материалите, и винаги ми отговаряха, че “това все още не е възможно, тъй като проверката продължава”. В тази връзка помолих и двама мои приятели-журналисти, които лично посетиха прокуратурата, за да искат информация по случая; но и на тях им казали, че “докато протича прокурорската проверка, никой журналист няма правото да пише каквото и да е по темата”, и че ако направи някакъв коментар, ще бъде принуден “да отговаря пред цялата строгост на Закона”.
Повече от очевидно е, разбира се, че в този случай прокуратурата е иззела под свой контрол публичното интерпретиране на темата именно за да спаси от отговорност престъпниците, които са били извършили престъпния медицински експеримент.
________________________________
Стр.445-446 от книгата на Янко Н. Янков-Вельовски КУТИЯТА НА ПАНДОРА. Една калейдоскопична визия върху тероризма. - С., "Янус", 2007. - 630 с.

Няма коментари:

Публикуване на коментар