2019-07-09

(09.07.2019)Отминала ли е Ерата на безнаказаността за престъпленията на диктаторите?!? В България имало ли е и има ли такива?


(09.07.2019)Отминала ли е Ерата на безнаказаността за престъпленията на диктаторите?!? В България имало ли е и има ли такива?

 

В началото на Май 2011г. в София е проведена международната конференция „Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия Изток“

В обръщението си пред участниците в конференцията Генералният Секретар на ООН Бан Ки-мун официално обяви, че

„Ерата на базнаказаността за престъленията на диктаторите вече е отминала”.

 

Бан Ки-мун: Ерата на безнаказаността отмина

06.05.2011

            Ерата на безнаказаността отмина, ние отиваме към една нова ера на суверенитет и отговорност.

            Това каза генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в обръщението си пред участниците в международната конференция „Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия Изток“ в София.

            Всеки, който извърши престъпления срещу човечеството, нарушава този фундаментален принцип на човешките права, нарушава правата на собствения си народ, ще бъде държан отговорен“, каза Бан Ки-мун.

            Той изрази надежда в бъдеще Съветът за сигурност на ООН все повече да оказва гражданска защита и това да бъде в центъра на дневния ред на световната организация.

            Бан Ки-мун заяви, че Обединените нации никога не са надвишавали мандата на Съвета за сигурност.

            Той се спря на Кот д'Ивоар и силите на ООН там, като посочи, че те са предприели ограничена военна операция с единствената цел да защитят мирното население.

            Ние прилагаме същия принцип днес в Либия, посочи Бан Ки-мун и добави, че разбира, че всеобщо съгласие по този въпрос не може да има.

            Генералният секретар на ООН каза, че понякога е критикуван дори от собствените си съветници, защото изказванията му не винаги са неутрални.

            Как очаквате да бъда неутрален, когато става въпрос за основополагащ, международно признат принцип, какъвто са човешките права“, каза генералният секретар на ООН.

            По думите му Обединените нации трябва да бъдат безпристрастни, не неутрални. Как можем да бъдем неутрални пред чудовищни нарушения на човешките права, как можем да мълчим в такъв случай, как можем да не действаме, когато сме изправени пред предизвикателства пред основните ни ценности, каза Бан Ки-мун.

            По думите му по тези въпроси ООН трябва да бъде силна, твърда и да защитава основополагащите принципи, което организацията прави в Либия, Кот д'Ивоар и навсякъде другаде
 
***

            Бан Ки-мун заяви, че в бъдеще Съветът за сигурност на ООН все повече ще оказва гражданска защита

            Ерата на безнаказаността отмина, ние отиваме към една нова ера на суверенитет и отговорност. ООН вече не възнамерява да бъде безучастна организация, която ще прави меки забележки на безжалостни диктатори.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар